Sunday

Diploma

I though nak amik dip.
So memang pun i nak diploma.
muahaha... =='(sakit agaknye)

Advantage diploma
-student ley skip course...
cth : foundation (1year)+ degree (3years)= 4 years
diploma(2.5 years)+degree(2.5 years)=5 years or 5.5years or +++.

lalalala......... tu je , xmo pjg2.
malas nak taip.
tata......

FOUNDATION=ASASI

Well..........
SALAM U'all.......
Now let me begin to type..........
foundation bkn bedak asas aw.
take a look kat tajuk entry tu.......
program asasi aw.
TEMPOH :
-1 tahun @ 2 tahun.
-ada gak yang antara 9 bulan depending on de subjects lar & syllabus.

LOKASI :
IPTA & IPTS 

APA YANG HARUS U'ALL TAHU SEBELUM MENGAMBIL KURSUS NI?
-Well, u'all kena fairly pilih jurusan yg u'all nak study coz lau u'all tetibe nak stop
halfway & nak tuka jurusan, yuran u'all xkan dikembalikan dan kna start skali lagi 
pada tahun akademik yang berikut.

MENGAPA U'ALL KENA MENGAMBIL KURSUS NI?
-jimat masa, pastu ley sambung ke degree/ sarjana(3years) .

GRADing Sistem
- assignment + tests+quizzes+projects+final exam (end semester)

Advantage
-kursus ni towards fulfilling ke degree.
-so less time nak complete programme ni.

A levels

Ehem Ehem,
Salam 1 Malaysia.......
Salam Sejahtera........
Assalamualaikum......
Hye there.....
Today story is about.....
Alphabet 'A'... I mean A level. 

What should u'all need to know bout A level before u take it?

A level = English.
huh??( explain plzz!!)
A level is conducted in English,
(ehh no bi, bahasa kebangsaan ok)
u'all perlu memiliki pemahaman yg cukup baik dalam bahasa inggeris..

A level = 'old sister' STPM
so maybe u'all expect course ni similar atau maybe lebih mencabar dari STPM.

Why should u take it?
Because course ni salah satu program pra-u paling dikenali di dunia.

Where can u take it?
Most kat IPTS or university college .(rojak bm+bi)

How long does it take?
1.5 - 2 years

Inside A levels
- pelajar yg wish nak mendaftar di UK universities.
-more info online : CIE A levels ( Cambridge International Examinations ) , Edexcel A levels

Subject matter
- ada 2 tahap : AS ( Advanced Subsidiary ) & A2 (Advanced ).
-pelajar kena lulus AS level, than baru ley meneruskan ke A2.
-Kebanyakan universiti hanya perlu ambil 3 subjek je.
-Kebanyakan pelajar ambil 3 - 4 subjek wpun tiada limit utk ambil subjek.
-List of subject

Grading System 
A=80% overall + 90% in A2
 (only awarded for A2 paper)
A=80%
B=70%-79%
C=60%-69%
D=50%-59%
E=40%-49%

Entry Requirement 
5 SPM credit

Cost
about RM 9+00 - RM23K
  
So , between STPM & A levels....
Which is better?
hah!! lu piki la sendiri.... =='

Tuesday

Matriculation

Assamualaikum w.b.t.
Pada hari yang xberapa indah nie...
saya dengan bebesar hati....
ingin ~~~ stop! stop! blog aku spontan jerr....
Well class , today is about matric (perasan nak jd cikgu )
TEMPOH :
2 programmes: one year @ two years to complete.

LOKASI :
Apa yg u'all perlu tahu pasal kos ni sebelum u'all amik?
-matrik nie pre-university.
-after da complete matrik, ley la sambung degree samada u'all n smbg kat local or
overseas university : indonesia, australia, uk, new zealand.


Kenapa u'all perlu amik matrk?
-kalau u'all memang da set nak enter local university,
by all means take matriculation route.
-Tuition fees & accommodation covered by Minister of Education.
-hanya perlu bayar pendaftaran , 
for sc stream : rm350
accounting: rm302


INSIDE LOCAL MATRICULATION
-wajib ambik MUET utk enter university.
-core subject, compulsory subject & extra-curricular activities.
-SCIENCE & ACCOUNTING 
-Non-technical science (physical & biology) = tawar 2 year program.


PAKAIAN KE KELAS
-Boyz : long-sleeved shirt in solid colour (xboleh ada prints @ patterns)necktie,
seluar panjang dan kasut kulit.
-Girlz : kena dress neatly, not allow sleeveless clothes, skirt pendek @ jeans.
DILARANG : 
jeans, pakaian sukan , seluar pendek, t-shirts & slippers for both gender.


FINANCE
-Pelajar akan diberi RM1,250 per semester .


GRADING SYSTEM
-CGPA (cumulative point grade average) 
-pelajar kena obtain lebih than 2.oo utk graduate.
- antara 1.50 ke 2.0 akan ditempatkan di status percubaan.
-bawah 1.50 automatically terminates from matrik nie.
This is for those who fail matrik...~~ baca dulu

ENTRY REQUIREMENT/ SYARAT KELAYAKAN

  • Science stream :
-gred B = math
gred C = bm, bi, add math, chemistry & physic / biology

  • Technical stream :
-gred B = math
-gred C = bm, bi, add math, physc & PKA/PKE/PKM/TK
-gred E = chemistry


  • Accountacy stream : 
-gred C = bm, bi, math & 2 of following subjects:
prinsip perakaunan, perdagangan, pengajian keusahawanan, chemistry, physic,
biology, sains; PKA/PKE/PKM/LK(satu je)
-gred E = add math

Thursday

STPM

Now baru i sedar, setiap kali i update my status mesti xbg salam.
MasyaAllah...

Salam 1 Msia, Selamat Sejahtera...
da lama aku x update my status after dapat result spm.
cam biasa, sy akan update spontan jela.
Now i nak update bout stpm.
whether org nak read or not, up to them larr...
who cares.. oppz jgn terasa yerr... x maksud an sesape.

STPM

Tempoh study : 18 bln besamaan = piki sendiri xD

Lokasi            : sek. kerajaan , private school & (jgn tekejut coz memg x mengejutkan) kolej.

Apa yg u'all perlu tahu pasal kos ni sebelum u'all amik?
: STPM is very in-dept & one of the toughest exam in asia. 
 So, korang yang nak ambik nie, mestilah mempunyai 'high levels of commitment','hardwork'&'independent'.

Y sh0uld u take stpm?

Stpm is Internati0nally as a pre-u qualificati0n n is accepted by ALL UNIVERSITY & COLLEGES in msia, singap0re as well US, UK, AUSTRALIA & REPUBLIC OF IRELAND.

Most aff0rdables r0utes 2 pursue an undergraduate degree..


INSIDE STPM
  • ada 23 subjek. :click link nie utk subjek form 6
  • max 5 subjek je ley ambil
  • wajib ambil MUET & GENERAL PAPER
  • Setiap subjek ada 2 to 4 paper & masa hingga 3 jam (exam) 
MUET
  • ada 4 component: listening 15%, speaking 15%, reading 40% & writing 30%.
  • exam paper is offered two times : mid-year = (April @ May) @ year-end (usually in November).
STREAMLINING YOUR CHOICE

STPM ni open?? open yg camne? ermm open-list examination. So xkisah la u'all nak amik pape subjek pun, nak combine ke as long u'all interested & subjek tu ada offer kat sek @ institution.

ASSESSMENT

utk MUET , score keseluruhan is 300. 
ada six bands : band 1 to 6. Band 6 is very good user.
course cam medicine, jurutera & law ,min band is 5 @ 6 = entry requirements.  

Monday

pilih jurusan yang kita minat & yang menjamin masa depan kita....

90% student yg da tamat persekolahan pilih jurusan
based on popularity & trend.
Betul ker?
Yela yang pilih jurusan kita, not our parents kan.
Parents kita hanya nak anak diaorang mendapat segulung ijazah @ diploma.
Itu pun dah kira bagus but lau career kita camne?
belajar pandai2, dapat ijazah @ sijil p last2 jadi penganggur.
hmm??
aku dapat info tu pun dri famili & frenz.

NOW trend ,
bukan sahaja nak ada ijazah @ diploma but 
kemahiran & pengalaman pun .

Like me, after dah dapat result spm
baru think betul2 pasal kursus ni & syarat kelayakan . 
Kursus yang aku pilih pun, mestilah menjamin masa depan.

IPTA @ IPTS

IPTA=Institusi Pengajian Tinggi Awam
IPTS=Institusi Pengajian Tinggi Swasta

Ramai orang kata IPTS x bagus.
hmm
IPTA & IPTS ,masing2 ada keistimewaan tesendiri.

WELL, objektif exist nye IPTS bcoz
IPTA xdapat nak tampung permintaan pelajar mlanjutkn pengajian.
SO, IPTS pelengkap kepada tggungjwb IPTA yg semakin besar 
& sukar menampung pertmbahan pelajar.

IPTA=IPTS
-menyediakan kemudahan pembelajaran bagi memastikan pmbelajaran lancar.
-syarat kelayakan masuk & minat dalam memilih u @ kolej.

Utama,
pelaburan wang & tempoh untuk memperoleh sijil, diploma @ ijazah.

IPTA vs IPTS :
CLICK HERE

Sunday

Lau gagal matrikulasi ,still boleh genggam ijazah.

Ramai pelajar apply matrik.
Especially yang bijak & result of coz la cemerlang 
TAPI matrikulasi berisiko kalau tidak bersedia.
Even aku nak take result spm pun xready, ni an nak enter ipta.
HAISH
EH EH, back to de story.

Based yang apa aku tau la kan from newspaper.
14 kolej matrikulasi seluruh negara & 6 pusat asasi yang ditawarkan ipta,
percentage yang gagal xmampu mengikut syarat & gagal tamatkan pengajian tetap. 
Matrikulasi bukannye mudah gagal & masih relevan just berisiko tinggi.

Lau gagal matrik??
habis hancur segalanya.
HUHUHU
merepek jerr.
da gagal, try yang lain.
Apa yang lain tu?
DIPLOMA laaa...
(kegagalan tidak bmakna cita2 untuk genggam ijazah terhenti.)
Ada peluang kedua.

Kat news kata an (bukan aku kata),
berbanding matrikulasi, diploma pilihan selamat even do tempoh 
pengajian 3 years.
Jika gagal diploma masih ley mengulang,
peluang kerjaya pun terjamin 
TETAPI jika gagal matrik,
sijil kurang diperakui majikan.

For me.. ermm xtau la
coz sekarang ni aku though nak apply asasi.
p takot gak. HUHUHU
watever jela.
Up to you'all.
Hidup ni kan ada pilihan.
masing2 ada pendirian tersendiri.
Bagi aku even take diploma pun mesti ada risiko gak.
baru la challenge .

 




Thursday

Nak kaki yang cantik and lembut?

Senang jew...

g search kaki artis yg 'cun' kat majalah.

gunting part kaki artis tu
than gam kat kaki 2...
muahahaha.... 'nak kena sepak jugak aku nie'
ok ok... serious.


BAHAN :
  • 1 cawan air perahan lemon
  • 2 tankai kayu manis
  • 4 sudu minyak zaitun
  • 3 cawan susu
  • Air suam secukupnya
  1. Campur kesemua bahan di dalam baldi.
  2. Rendam kaki & biarkan selama 15min.
  3. bilas kaki dengan air biasa.
  4. sapu sedikit lotion @ pelembap.
  5.  amalkan lau nak kaki cantik & lembut p lau xnak , sokay... xpaksa an. huhu

LEMBUTKAN KULIT TANGAN...

Cara : 
  1. Lenyekkan pisang & kemudian gaulkan dengan sedikit butter.
  2. Lumurkan pada tangan & urut perlahan2.
  3. Biarkan hingga ia kering sebelum dibilas bersih.

Saturday

You don't need a man to dress up and look good.

(Beautiful without love)
I copy and paste.
but true lorrr.
we r beautiful not coz a man
but coz urself.

Petua atasi kulit berjerawat

Qin pernah cuba beberapa cara semula jadi.
Cara mudah jerr..

Cara 1 :
 Kupas seulas bawang putih, potong sedikit &
 kemudian perlahan-lahan gosokkan pada bahagian yang berjerawat.
- mengecut an &mghilangkan jerawat.

Cara 2 : 
Potong halia & gosokkan pada jerawat.
-halia mempunyai kndungan anti bakteria 
-bunuh kuman yang menyebab an jerawat.


Cara 3 : 
Campur bedak sejuk dengan sedikit garam & air asam jawa.
Gaul sebati kesemuanya.
Sebelum masuk tidow,
Sapukan ramuan tadi pada wajah.
Bilas keesokan pagi dengan air suam.



Cara 4 :
Sapukan ubat gigi pada jerawat & biarkan hingga kering.
Yang cara ni qin xtau la, berkesan or x
coz xpena try.
tapi my mom say ubat gigi dikatakan
mujarab untuk merawat jerawat.
alternatif way.
DON'T BLAME ON ME.
LAU X BEKESAN P Qin pena try cara 1& 2.
RESULT : yeah... ilang babe p kena kerap laaa.
HEHE