Monday

pilih jurusan yang kita minat & yang menjamin masa depan kita....

90% student yg da tamat persekolahan pilih jurusan
based on popularity & trend.
Betul ker?
Yela yang pilih jurusan kita, not our parents kan.
Parents kita hanya nak anak diaorang mendapat segulung ijazah @ diploma.
Itu pun dah kira bagus but lau career kita camne?
belajar pandai2, dapat ijazah @ sijil p last2 jadi penganggur.
hmm??
aku dapat info tu pun dri famili & frenz.

NOW trend ,
bukan sahaja nak ada ijazah @ diploma but 
kemahiran & pengalaman pun .

Like me, after dah dapat result spm
baru think betul2 pasal kursus ni & syarat kelayakan . 
Kursus yang aku pilih pun, mestilah menjamin masa depan.

IPTA @ IPTS

IPTA=Institusi Pengajian Tinggi Awam
IPTS=Institusi Pengajian Tinggi Swasta

Ramai orang kata IPTS x bagus.
hmm
IPTA & IPTS ,masing2 ada keistimewaan tesendiri.

WELL, objektif exist nye IPTS bcoz
IPTA xdapat nak tampung permintaan pelajar mlanjutkn pengajian.
SO, IPTS pelengkap kepada tggungjwb IPTA yg semakin besar 
& sukar menampung pertmbahan pelajar.

IPTA=IPTS
-menyediakan kemudahan pembelajaran bagi memastikan pmbelajaran lancar.
-syarat kelayakan masuk & minat dalam memilih u @ kolej.

Utama,
pelaburan wang & tempoh untuk memperoleh sijil, diploma @ ijazah.

IPTA vs IPTS :
CLICK HERE

Sunday

Lau gagal matrikulasi ,still boleh genggam ijazah.

Ramai pelajar apply matrik.
Especially yang bijak & result of coz la cemerlang 
TAPI matrikulasi berisiko kalau tidak bersedia.
Even aku nak take result spm pun xready, ni an nak enter ipta.
HAISH
EH EH, back to de story.

Based yang apa aku tau la kan from newspaper.
14 kolej matrikulasi seluruh negara & 6 pusat asasi yang ditawarkan ipta,
percentage yang gagal xmampu mengikut syarat & gagal tamatkan pengajian tetap. 
Matrikulasi bukannye mudah gagal & masih relevan just berisiko tinggi.

Lau gagal matrik??
habis hancur segalanya.
HUHUHU
merepek jerr.
da gagal, try yang lain.
Apa yang lain tu?
DIPLOMA laaa...
(kegagalan tidak bmakna cita2 untuk genggam ijazah terhenti.)
Ada peluang kedua.

Kat news kata an (bukan aku kata),
berbanding matrikulasi, diploma pilihan selamat even do tempoh 
pengajian 3 years.
Jika gagal diploma masih ley mengulang,
peluang kerjaya pun terjamin 
TETAPI jika gagal matrik,
sijil kurang diperakui majikan.

For me.. ermm xtau la
coz sekarang ni aku though nak apply asasi.
p takot gak. HUHUHU
watever jela.
Up to you'all.
Hidup ni kan ada pilihan.
masing2 ada pendirian tersendiri.
Bagi aku even take diploma pun mesti ada risiko gak.
baru la challenge .

 




Thursday

Nak kaki yang cantik and lembut?

Senang jew...

g search kaki artis yg 'cun' kat majalah.

gunting part kaki artis tu
than gam kat kaki 2...
muahahaha.... 'nak kena sepak jugak aku nie'
ok ok... serious.


BAHAN :
  • 1 cawan air perahan lemon
  • 2 tankai kayu manis
  • 4 sudu minyak zaitun
  • 3 cawan susu
  • Air suam secukupnya
  1. Campur kesemua bahan di dalam baldi.
  2. Rendam kaki & biarkan selama 15min.
  3. bilas kaki dengan air biasa.
  4. sapu sedikit lotion @ pelembap.
  5.  amalkan lau nak kaki cantik & lembut p lau xnak , sokay... xpaksa an. huhu

LEMBUTKAN KULIT TANGAN...

Cara : 
  1. Lenyekkan pisang & kemudian gaulkan dengan sedikit butter.
  2. Lumurkan pada tangan & urut perlahan2.
  3. Biarkan hingga ia kering sebelum dibilas bersih.

Saturday

You don't need a man to dress up and look good.

(Beautiful without love)
I copy and paste.
but true lorrr.
we r beautiful not coz a man
but coz urself.

Petua atasi kulit berjerawat

Qin pernah cuba beberapa cara semula jadi.
Cara mudah jerr..

Cara 1 :
 Kupas seulas bawang putih, potong sedikit &
 kemudian perlahan-lahan gosokkan pada bahagian yang berjerawat.
- mengecut an &mghilangkan jerawat.

Cara 2 : 
Potong halia & gosokkan pada jerawat.
-halia mempunyai kndungan anti bakteria 
-bunuh kuman yang menyebab an jerawat.


Cara 3 : 
Campur bedak sejuk dengan sedikit garam & air asam jawa.
Gaul sebati kesemuanya.
Sebelum masuk tidow,
Sapukan ramuan tadi pada wajah.
Bilas keesokan pagi dengan air suam.



Cara 4 :
Sapukan ubat gigi pada jerawat & biarkan hingga kering.
Yang cara ni qin xtau la, berkesan or x
coz xpena try.
tapi my mom say ubat gigi dikatakan
mujarab untuk merawat jerawat.
alternatif way.
DON'T BLAME ON ME.
LAU X BEKESAN P Qin pena try cara 1& 2.
RESULT : yeah... ilang babe p kena kerap laaa.
HEHE